کروتون ها گیاهان گرمسیری با برگ های روشن و چند رنگ هستند. آن ها می توانند در هوای گرم و مرطوب در فضای باز رشد کنند و در غیر این صورت بهتر است آن ها را به عنوان گیاهان خانگی یا فصلی پرورش دهید. پرورش کروتون ها می تواند مشکل باشد چون به شرایط بسیار ویژه ای از نور، آب، دما و رطوبت نیاز دارند و دوست ندارند جابه جا شوند. ترفند مناسب برای پرورش این گیاهان یافتن مکانی ایده آل برای رشد گیاه و جلوگیری از حرکت دادن آن است

کروتون ها گیاهانی گرمسیری هستند که برگ هایی روشن و چند رنگ دارند. این گیاهان قابلیت رشد در فضاهای گرم و مرطوب رو دارند. البته میشه اونها رو به عنوان گیاهان خانگی هم پرورش داد.

ممکنه پرورش کروتون ها کمی مشکل و دردسرساز باشه، اما با پیدا کردن ترفند های مناسب و ایجاد شرایط مناسب مثل نور، رطوبت و آبیاری درست، میتونید گیاهی سالم و زیبا داشته باشید.

با ما در این مقاله همراه باشید تا به تمام سوالات شما درباره تکثیر و پرورش و نگهداری از گیاه کروتون پاسخ دهیم.

* نحوه نگهداری از کروتون چگونه است؟

* راه های تکثیر گیاه کروتون چیست؟

* بیماری ها و آفات گیاه کروتون چیست؟

* انواع گیاه کروتون چیست؟

* نام: کروتون

* نام انگلیسی: Garden Croton

* نام علمی: Codiaeum variagatum

* خانواده: یکی از گونه ­های گیاهی خانواده Codiaeum  از خانواده Euphorbiaceae است.

* اصالت: بومی اندونزی، مالزی، استرالیا و جزایر غرب اقیانوس آرام

* شرایط نگهداری: دشوار

معرفی کروتون

کروتون گیاهی است که نیاز های خودش رو به شما میگه و اگه اونها رو برآورده نکنید با شما قهر میکنه. به همین خاطر به حساس بودن هم معروف است.

رنگ برگ های کروتون ها سبز، زرد و قرمز است. اگه قصد دارید کمی رنگ و زیبایی به خونه خودتون اضافه کنید، از این گیاه غافل نشید.

نکته مهمی که باید بدونید این هست که این گیاه به جابه جایی علاقه ای نداره. پس اگر بعد از منتقل کردنش به خونه دیدید که برگ های اون در حال ریزش هست نگران نباشید.

کروتون
معرفی گیاه کروتون در مجله گلپینو

ویژگی های ظاهری کروتون

همونطور که گفتیم کروتون ها از خانواده افور بیاسه ها هستند و تنوع زیادی دارند.

این گیاه به خاطر نوع برگ ها و تنوع رنگی اونها طرفداران زیادی دارد. حداکثر مقدار رشد این گیاه در آپارتمان بین ۶۰ تا ۱۲۰ سانتی متر است و گیاهی است با شاخ و برگ زیاد و انبوه که زیبای زیادی به منزل شما می بخشد.

کروتون ها از خانواده افور بیاسه و دارای واریته های متعددی هستند.

این گیاه، به خاطر زیبایی برگ ها و شکل های مختلف آن، مورد توجه همگان قرار گرفته است.

گیاه کروتون با نام علمی Codiaeum variagatum ( و نام انگلیسی Garden Croton و Croton) شناخته می شود.

گیاه کروتون، بوته خیره کننده ای است و به اندازه ی ۵ تا ۶ پا رشد می کند.

این گیاه، رنگ آمیزی بسیار خیره کننده ای داشته و جلوه بی نظیری به منزل شما خواهد داد.
بی شک کروتون، یکی از زیبا ترین گیاهان آپارتمانی به شمار می رود.

کورتون چیست ؟
کورتون چیست ؟ در مجله گلپینو به طور کامل با این گیاه آشنا شوید

روش نگهداری از کروتون

نگهداری از این گیاه کار به نسبت دشواری است پس با مطالعه روش نگهداری از گیاهان آپارتمانی میتونید با نحوه صحیح نگهداری از کروتون و سایر گیاهان به طور کامل آشنا شوید.

نوردهی

این گیاه به نور زیادی نیاز دارد، اما حواستان باشد که باید دور از نور مستقیم و شدید آفتاب باشد. کروتون ها به ۶ تا ۸ ساعت نور غیر مستقیم آفتاب نیاز دارند.

آبیاری

این گیاه بومی مناطق گرمسیری است. به همین خاطر دوستدار مناطق گرم و مرطوب است. خاک کروتون ها باید در فصول رشد، یعنی بهار و تابستان به خوبی رطوبت داشته باشد و در عین حال خیس هم نباشد.

برای اینکه زمان آبیاری را به درستی تشخیص دهید، چند سانتی متر رویی خاک رو با دست لمس کنید و اگر خاک خشک بود گیاه را آبیاری کنید.

در صورتی که محیط نگهداری از کروتون خشک است، برای  حفظ سلامت برگ ها هر چند وقت یکبار روی برگ ها را با اسپری آبیاری کنید.

کروتون به آبیاری مداوم نیاز دارد، اما دقت کنید که آن را غرقاب نکنید، چراکه این کار باعث پوسیده شدن ریشه ها میشود و آبیاری کم سبب خشک شدن گیاه.

اگر مشاهده کردید که برگ ها در حال پژمرده شدن هستند، یعنی میزان آبیاری کم است و سریعاً باید به آن آب دهید.

به طور کلی در فصل تابستان ۲ یا ۳ بار در هفته، و در زمستان هر ۴ روز یکبار آبیاری برای کروتون کافی است. بهتر است در زمستان آبیاری را با آب ولرم انجام دهید.

روش نگهداری از کروتون
آموزش کامل روش نگهداری از گیاه کروتون در مجله گلپینو

دمای مناسب

توصیه ما در گلپینو مگ به شما این است که سعی کنید دمای محیط را ثابت نگه دارید. در تابستان ۲۷ درجه و در زمستان ۱۵ درجه مناسب است. اما در حالت کلی، دمای ۲۳ درجه سانتی گراد برای گیاه مناسب است.

رطوبت مورد نیاز

کروتون ها در تابستان نیاز به مه پاشی روزانه دارند. اما در زمستان هفته ای یکبار کافی است. میتوانید برای حفظ رطوبت گیاه، جزیره سازی هم انجام دهید. یعنی در زیر گلدانی سنگ ریزه بریزید و گلدان رو روی سنگ ها قرار دهید. بین سنگ ها آب بریزید تا در هنگام تبخیر آب، رطوبت مورد نیاز گیاه تامین شود.

خاک

خاکی که کروتون داخل اون قرار داره باید زه کشی مناسبی داشته باشه تا آب های اضافی از داخل گلدان خارج بشن و کمی رطوبت داخل خاک حفظ بشه. همونطور که گفتیم کروتون به رطوبت نیاز داره اما اگه خاک بیش از حد آب رو داخل خودش نگه داره، ریشه های گیاه شروع به پوسیده شدن می کنند.

کوددهی

این گیاه به کوددهی احتیاج داره. سعی کنید کودی که انتخاب میکنید مقدار پتاسیم و نیتروژن بالایی داشته باشه و در فصول رشد، هر ماه و در زمستان هر دو ماه یکبار به آن کود دهید.

هرس کردن

این گیاه فقط برای حفظ زیبایی ظاهری به هرس کردن نیاز دارد. پس فقط برگ هایی که خراب هستند را از انتها هرس کنید.

برگ هایی را که بیش از اندازه رشد کرده اند را فقط تا بالای ساقه ببرید.

نحوه نگهداری از کروتون
آموزش نحوه نگهداری از کروتون در مجله گلپینو

آیا کروتون سمی است؟

باید بدونید که این گیاه سمی است و نباید توسط انسان ها و یا حیوانات بلعیده شود.
خورده شدن بیش از حد این گیاه سبب مشکلاتی مانند استفراغ، تهوع و سایر عوارض مشابه می شود.
همچنین داخل این گیاه، شیره ای دارد که ممکن است سبب حساسیت پوستی و یا التهاب پوست شود.

پس اگر در خانه از گیاه کروتون نگهداری می کنید، آن را از دسترس کودکان و یا حیوانات خانگی دور نگه دارید. در صورتی که حیوان خونگی شما برگ های این گیاه رو خورد و دچار ضعف و بی حالی شد اون رو پیش دامپزشک ببرید.

آیا کروتون سمی است؟
آیا کروتون سمی است؟ در مجله گلپینو

بیشتر بخوانید: زاموفیلیا، گیاهی با نگهداری آسان و خاص و زیبا.

تکثیر و پرورش کروتون

تکثیر این گیاه به دو روش انجام می شود. روش اول قلمه زدن و روش دوم خواباندن هوایی است.

تکثیر به روش قلمه زدن

اگر دقت کرده باشید، گیاه کروتون به صورت تک ساقه ای رشد میکند. به همین خاطر برای قلمه گرفتن از این گیاه باید اجازه بدید تا گیاهتون به اندازه کافی بزرگ بشه و رشد کنه تا جوانه های فرعی تولید کنه.

گام ۱

با یک چاقو و یا قیچی تیز باغبانی، یک شاخه قوی و سالم از گیاه رو انتخاب کنید. بعد از انتخاب شاخه مناسب، اون رو به اندازه ۸ تا ۱۵ سانتی متر و به صورت اریب ببرید. می تونید برای افزایش سرعت ریشه زایی، انتهای قلمه ها رو داخل پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید.

گام ۲

یک گلدان کوچک، با دهانه ۹ تا ۱۱ سانتی متر انتخاب کنید و داخل اون رو با خاکی که ترکیبی از کمپوست گلدانی و ماسه است پر کنید.

بیشتر بخوانید: گل قاشقی گیاه محبوب خانگی، با تنوع زیاد.

تکثیر کروتون
روش های تکثیر کروتون در مجله گلپینو

گام ۳

سعی کنید برگ های انتهایی قلمه رو جدا کنید، به طوری که تنها ۲ تا ۳ برگ بالایی را باقی بگذارید. سپس قلمه ها رو جوری در خاک بکارید که برگ ها از خاک دور باشند.

بهتر هست که روی قلمه ها رو با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید تا شرایطی مثل شرایط گلخونه برای رشد گیاه فراهم بشه. البته روی کیسه پلاستیک رو چند تا سوراخ کنید تا هوا جریان پیدا کنه و ریشه گیاه نپوسه.

گام ۴

گلدان رو به مکانی که دمای اون  ۲۴ درجه سانتی گراد قرار داره ببرید. توجه کنید که در طول این مدت همیشه محیط خاک گلدان مرطوب باشه.

گام ۵

معمولاً بعد از گذشت ۲ تا ۳ ماه قلمه ها ریشه دار میشوند. برای تشخیص اینکه ببینیم گیاه ریشه داده یا نه باید سه هفته بعد از کاشت قلمه، ساقه اون رو به آرامی بالا بکشید، اگر ساقه کمی گیر کرد یعنی گیاه ریشه داده.

در این هنگام میتونید گیاه رو به گلدون اصلی منتقل کنید و هر ساقه رو در گلدان جدایی بکارید.
سپس چند هفته دیگه صبر کنید تا ریشه های قوی و جدیدی بده.
بهترین هنگام قلمه زدن کروتون، اواخر بهار تا اوایل تابستون هست.

تکثیر به روش خواباندن هوایی

برای انجام دادن این کار، روی ساقه گیاه که یک جوانه دارد شکافی ایجاد کنید و اطراف اون رو با خزه بپوشونید. برای اینکه رطوبت از بین نره روی خزه ها رو با یک کیسه نایلونی بپوشونید و دو طرف اون رو ببندید. بعد از اینکه در داخل کیسه ریشه ایجاد شد و اون رو دیدید، ساقه رو از ریشه قطع کنید و گیاه رو با خزه های هایی که اطراف اون قرار دادید به گلدون دیگه ای منتقل کنید.

البته این روش در تکثیر کروتون ها خیلی راه مرسومی نیست و برای تکثیر اون از روش قلمه زدن استفاده می شود.

گیاه کروتون
آموزش پرورش و نگهداری از گیاه کروتون در مجله گلپینو

بیماری ها و مشکلات کروتون

۱. قهوهای شدن نوک برگ ها

اگر دیدید که برگ های گیاه کروتون شما میریزه و نوک برگ هایی که ریخته قهوه ای رنگ هستن، این یکی از دلایل کم آبی آن است. برای برطرف کردن این مشکل گیاه رو بیشتر آبیاری کنید و سعی کنید با مه پاشی رطوبت بیشتری برای گیاه تامین کنید.

۲. پژمرده شدن برگ ها

درسته که گیاه کروتون به آب زیادی احتیاج داره اما در اگه دیدید که برگ ها داره پژمرده میشه، دلیل اون میتونه آبیاری بیش از حد گیاه باشه.

برای رفع این مشکل اول برگ هایی که پژمرده شدن رو از گیاه جدا کنید و فقط زمانی آبیاری رو انجام بدید که که ۱ سانتی متر از خاک خشک باشه و هیچوقت اجازه ندید که کروتون در خاک خیس بمونه.

برای اینکه گیاه کروتون شما نپوسه، اون رو در گلدانی با زهکشی مناسب قرار بدید.

۳. قهوه ای شدن برگ های گیاه

اگر برگ های کروتون ریخت و دلیل اون کم آبی نبود، باید توجه کنید که آیا گلدون در معرض هوای سرد، مثل پنکه، کولر و … قرار دارد یا نه. در این صورت اون رو از معرض این وسایل دور کنید.

۴. محو شدن رنگ برگ ها

چیزی که باعث زیبایی این گیاه شده رنگ های شاداب و زیبای اون هست. باید بدونید که کروتون برای تولید کردن این رنگ ها به نور آفتاب نیاز داره. اگر دیدید رنگ برگ هایی که به تازگی رشد میکنن سبز و بدون شادابی هستن و یا رنگ برگ ها در حال محو شدن هستند اون رو به محیط پر نورتر و آفتاب گیر تری منتقل کنید.

کروتون به حدود ۶ تا ۸ ساعت نور خورشید نیاز دارند که البته این نور باید غیر مستقیم باشه. در این صورت میتونید گیاهی با برگ های خوش رنگ و شاداب داشته باشید.

۵. لکه های خاکستری

کروتون با نشون دادن لکه های خاکستری که روی برگ هایش ایجاد میشه به شما میگه که در مقابل نور مستقیم و بیش از حد داغ قرار گرفته. در این صورت اون رو به محیطی که سایه بیشتری دارد منتقل کنید.

۶. از بین بردن کنه ها و عنکبوت ها

اگر دیدید که خال های قهوه ای روی برگ ها ایجاد شد، یا نوار های سفید رنگ برگ ها کمرنگ شدند، این نشونه حمله عنکبوت ها و یا کنه است.

در این صورت یک کاسه آب گرم تهیه کنید و داخل اون یک قاشق چای خوری (۵ میلی لیتر) مایع ظرفشویی و یا صابون بریزید. سپس با یک پارچه تمیز روی برگ ها رو بکشید و اجازه بدید که محلول ۱۰ دقیقه روی برگ ها بمونه. بعد با یک پارچه تمییز و مرطوب روی برگ ها رو بکشید و اون رو تمیز کنید.

بیماری های کروتون
معرفی بیماری ها و آفات گیاه کروتون در مجله گلپینو

۷. ریختن برگ ها

اگر دیدید که برگ ها دارن از همه جای گیاه میریزن، دلیل اون تغییرات شدید دما است. سعی کنید که دمای محیط نگهداری گیاه رو ثابت نگه دارید.

۸. ریختن برگ های پایین کروتون

وقتی برگ های پایینی گیاه در حال ریختن باشن، گلدون رو به محلی گرم تر ببرید و اون رو با آبپاش مهپاشی کنید.

۹. رشد آرام برگ های جوان تر

در این صورت، گیاه شما به تغذیه مصنوعی احتیاج داره. تغذیه نادرست باعث نامتناسب شدن برگ های گیاه میشه.

انواع گیاه کروتون

کروتون ۱۵ گونه مختلف داره که انواع اون عبارت اند از:

* کروتون نورما

* کروتون رشته ای

* کروتون پترا

* کروتون لکه طلا

* کروتون رینا

* کروتون لکه قرمز

* کروتون پنجه کلاغی

* کروتون سر نیزه ای

* کروتون قلموی پیکاسو

* کروتون پرتغالی

* کروتون موزی

این کروتون رگه های زرد رنگی داره، و در صورتی که نور کمی بهش بخوره رگه های زرد اون به رنگ سبز در میان، اما بعد از اینکه دوباره مقابل نور قرار بگیرن رگه های زرد مجدداً ظاهر می شوند.

محیط ساکت و بدون جریان هوا و گرم و یکنواخت بودن درجه حرارت از احتیاجات دیگر این گیاه زیباست. اگر چه نیاز شدیددی به آب دارد ولی باید مواظب بود سوراخ ته گلدان همیشه باز باشد تا خاک گلدان باتلاقی نگردد .زمستان گذرانی آن کمی مشکل بوده و به طور کلی با توجه به شرایط سخت زیستی بهتر است در فصل بهار و تابستان از آن استفاده گردد.

کروتون موزی
معرفی کروتون موزی در مجله گلپینو

* کروتون گورخری

این کروتون از گونه های بسیار محبوب اون محسوب میشه. و این محبوبیت به خاطر برگ های چرمی براق و رنگ های جذاب اون هست.
این نوع کروتون رو با آب سرد آبیاری نکنید چراکه باعث ریزش برگ های اون میشه. از مهمترین آفات اون میشه به شته و عنکبوت اشاره کرد.

کروتون رشته ای

برگ های این نوع کروتون همونطور که از اسمش هم مشخصه به صورت ریز و رشته ای است.

می تونید انواع کروتون با قیمت های مناسب رو از گلپینو تهیه کنید.

کروتون رشته ای یکی از زیباترین انواع کروتون, در مجله گلپینو

جمع بندی:

گیاه کروتون ۱۵ گونه مختلف دارد و جزو درختچه های همیشه سبز است.
این گیاهان جزو گیاهان آفتاب دوست است اما نور آفتاب مستقیم هم باعث خراب شدن و از بین رفتن گیاه میشود. پس اون رو در مقابل نور غیر مستقیم قرار دهید.
به طور کلی برای نگهداری از این گیاه باید روش ها و شرایط نگهداری از اون رو به خوبی بلد باشید تا گیاهی شاداب و سالم داشته باشید.

سوالات متداول:

* نحوه نگهداری از کروتون چگونه است؟
کروتون به نور غیر مستقیم و زیاد و آبیاری مداوم نیاز دارد. اما آبیاری خیلی زیاد گیاه باعث پوسیده شدن ریشه گیاه میشه.
دمای محیط نگهداری از این گیاه نباید تغییر کند و باید در محیطی با دمای ثابت نگهداری شود.

* راه های تکثیر گیاه کروتون چیست؟
کروتون را می توان به دو روش قلمه زدن و خواباندن هوایی ریشه ها تکثیر کرد. اما راه مرسوم تر تکثیر اون قلمه زدن است.

* بیماری ها و آفات گیاه کروتون چیست؟
گیاه کروتون ممکن است مورد حمله عنکبوت ها و شته ها قرار بگیره که میتوان با شست و شوی برگ های اون با آب و مایع ظرف شویی تمیز کرد و گیاه رو درمان کرد.

* انواع گیاه کروتون چیست؟
کروتون ۱۵ گونه مختلف داره. مثل کروتون گورخری، کروتون نورما، کروتون رشته ای، کروتون موزی و …